Lumina Math este un concurs național de matematică destinat elevilor care le premite să valideze nivelul lor pe țară. La început concursul s-a desfășurat numai în Constanța și București dar pe parcurs, la cererea celorlalte orașe, concursul s-a extins și în Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Iași, Brăila,Galați, Tulcea, Slobozia. Mai târziu s-au alăturat și alte centre ajungându-se la un număr de 20.720 de elevi din 38 de județe.

În anul 2009 concursul s-a extins în toată țara, datorită protocolului pe care l-am încheiat împreună cu Ministerul Educației Cercetării și Tineretului. În cei 12 ani de viață ai concursului, organizarea acestuia a fost fără cusur, oferind elevilor, profesorilor și părinților motivul să afirme că aceasta este o competiție corectă.

Concursul nostru își propune atragerea copiilor către științele exacte, creșterea randamentului la matematică, familiarizarea elevilor cu atmosfera de examen și testele de tip grilă cât și pregătirea acestora în vederea susținerii testelor de tip internațional. Sperăm ca rapoartele elaborate să ajute elevii la identificarea componentelor la care trebuie să insiste în pregătirea lor și profesorii în direcționarea efortului în vederea îmbunătățirii pregătirii elevilor.

Cum am început?

Prima ediție a concursului Lumina Math s-a desfășurat la București și Constanța în anul școlar 1997-1998 doar pentru clasa a VIII-a. În total, la prima ediție au participat aproximativ 600 de elevi. Întrebările au fost alese din probleme de logică.

Cum am evoluat?

Pe parcus, datorită cererii din partea profesorilor și a inspectoratelor școlare, am extins concursul și pentru clasele V, VI și VII. În anul 2000, corectarea și realizarea de rapoarte s-a făcut cu ajutorul unui program pe calculator realizat de către un elev al școlii noastre. În anul 2002 întrebările au fost selectate mai mult din curriculumul școlar. În anul 2004 înregistrarea și răspunsurile elevilor a început să se facă pe formulare speciale. În anul 2005 s-a ajuns la o participare de aproximativ 11.500 de elevi din 21 de județe. În anul 2008 concursul a căpătat un caracter național prin protocolul încheiat cu Ministerul Educației Cercetării și Tineretului (având numărul de înregistrare 214115 în data de 19.01.2008) și a ajuns la o participare de aproximatic 17.000 de elevi din 32 de județe.

În fiecare an se colaborează cu profesori din București și din toată țară pentru conceperea subiectelor. Pe această cale, îi anunțăm pe colegii noștri, profesori de matematică, că așteptăm subiecte propuse pentru concurs.